Ancient World Atlas Updated V.2.0 To Check Out What's NewClick

Relief, votiv stone or altar




A relief, votive stone, altar or similar monument.
Rölyef, adak taşı, sunak veya benzeri bir anıt.






 A votive plate dating back to 1800 years ago was found in the work that was uncovered in the Hadrianapolis Ancient City in Karabük and where the church, which contains figures of great importance for the Christian world, is located.
In Budaklar village of Eskipazar district of Karabük BC. It was founded in the 1st century and it was founded by M.S. During the 45-day excavation initiated last year in Hadrianaupolis Ancient City, which is estimated to be used for settlement until the 8th century, 1500 years old building, which is considered to be one of the oldest churches in Anatolia, was found. Mosaics with a bull figure, a lion figure and two peacocks were found in the building. While the bull on the mosaics represented Lucas, while the lion represented Marcos, it was understood that the church was built in honor of Marcos and Lucas, which are of great importance in the Christian world.




 Karabük'deki Hadrianapolis Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan ve Hristiyanlık alemi için büyük öneme sahip olan figürlerin yer aldığı kilisenin bulunduğu alanda sürdürülen çalışmalarda 1800 yıl öncesine ait bir adak levhası bulundu.
Karabük'ün Eskipazar ilçesininBudaklar köyünde M.Ö. 1'inci yüzyılda kurulduğu ve M.S. 8'inci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis Antik Kenti'nde geçen yıl başlatılan 45 günlük kazı çalışmaları sırasında, Anadolu'nun en eski kiliselerinden biri olduğu değerlendirilen, 1500 yıllık yapı bulundu. Yapıda bir boğa figürü, bir aslan figürü ile iki tane tavus kuşunun olduğu mozaiklere rastlanıldı. Mozaikler üzerindeki boğa Lucas'ı, aslan ise Marcos'u temsil ederken, kilisenin Hristiyanlık dünyasında çok büyük öneme sahip olan Marcos ve Lucas'a ithafen yapıldığı anlaşıldı.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Pages